Pentru a deveni membru al Uniunii Romanesti apasati aici

Proiectul VIZE 1997
Problema vizelor franceze

SCOP: Inlesnirea obtinerii vizei franceze si accesul la informatii despre vize si conditiile impuse.
Specificatii: Obtinerea vizei pentru personalitati, studenti, si cei in tratament medical.
Termen: Inceput in 1997, finalizarea proiectului pana in 1999.
Stadiul: REALIZAT 10 III 1998. Noi masuri adoptate de Ambasada Franceza. Accesul liber, prin Internet sau telefon, la informatii despre tipul de vize si conditiile cerute.

CUPRINS:
Scrisoare adresata presedintelui Frantei
Scrisoarea Consulatului General Francez
Scrisoarea Ministerului Afacerilor Externe
Franta ridica embargoul vizelor pentru personalitati si studenti romani
Rezolvarea problemelor vizei franceze
Convorbire cu Consulul General al Frantei


CUPRINS

Scrisoare adresata presedintelui Frantei

Le 9 décembre 1997

Monsieur Jacques Chirac
Président
République Française

Monsieur Le Président,

L’Union Roumaine est une organisation internationale de la diaspora Roumaine avec des branches dans onze pays et avec de l’influence sur la communauté Roumaine internationale.

Dernièrement,  nous avons reçu un nombre alarmant de plaintes de nos compatriotes en Roumanie en ce qui concerne les demandes de visas consulaires français. Il est certain que l’émission de visas est une prérogative de chaque pays. Il est également vrai que le traitement appliqué aux demandeurs d’un autre pays dénote la vrai considération envers ce pays.

Pour le citoyen Roumain, il est douloureux de constater que la France, avec des sentiments d’amitié déclarés et une alliance traditionnelle avec la Roumanie, se positionne comme leader de traitement humiliante des Roumains.

Autant l’image négative projetée des touristes roumains, que le traitement abaissant de vos fonctionnaires consulaires de Bucarest, sont des facteurs qui ne peuvent conduire qu’à une détérioration des traditionnels liens d’amitié entre nos peuples.

On se demande si dans les conditions d’aujourd’hui, Constantin Brancusi, Eugen Ionesco, Elvira Popesco, Dinu Lipatti, Mircea Eliade, George Enesco, Henry Coanda, Emil Cioran,  recevraient le visa Français !?

Suite à cette politique consulaire d’émission de visas, l’Union Roumaine a des indications très claires de frustrations de la part de la population Roumaine.

Il est triste de constater le questionnement de plus en plus de Roumains face à la sincérité des déclarations officielles Françaises.

Ce n’est pas seulement la France qui mène une politique semblable. Mais en fonction de la tradition d’amitié qui unit nos deux pays, et en fonction de la haute considération que vous avez toujours témoigné à notre égard, nous croyons que l’élimination réciproque de visa représenterait un témoignage de relations privilégiés que la France semble désirer avec la Roumanie.

L’élimination de visas pour les citoyens Roumains pourrait devenir un outil de promotion de la culture et de la langue Française pour les futures générations.

Tout en étant conscient que ceci n’est pas facile, nous sommes convaincus de trouver en vous la compréhension et la volonté politique nécessaire.

En vous remercient pour la contribution que vous apporterez à cette requête,  Veuillez agréer, Monsieur le Président, l'expression de nos sentiments distingués.

Prof.dr. Mircea Roman
Président
UNIUNEA ROMANEASCA


CUPRINS

Scrisoarea Consulatului General Francez


CONSULAT GENERAL DE FRANCE
           à
  MONCTON ET HALIFAX

Le 12 décembre 1997

Monsieur le Président,

Suite à votre visite du 9 décembre, je souhaitais vous faire savoir que j'ai transmis les correspondances que vous m'avez remises à leurs hauts destinataires.

Je vous prie d'agréer, Monsieur le Président, l'assurance de ma considération distinquée et de mes sentiments les meilleurs.

                                 LE CONSUL GÉNÉRAL
                                  Olivier ARRIBE

Monsieur Mircea ROMAN
Président
UNIUNEA ROMANEASCA
309, rue Jean Darois
Dieppe (N.-B.) E1A 6B2


CUPRINS

Scrisoarea Ministerului Afacerilor Externe


BUCURESTI, 14 ianuarie 1998, Ministerul Afacerilor Externe


Domnului Prof.univ.dr. Mircea Roman
Presedinte, Uniunea Romaneasca

Domnule Profesor,

Doresc sa va adresez multumiri pentru scrisoarea din 31 decembrie 1997 adresata domnului Andrei Plesu, ministrul afacerilor externe, referitoare la initiativa Dvs. de sensibilizare a autoritatilor franceze in problema vizelor pentru cetatenii romani.

Folosesc prilejul pentru a evoca actiunile pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a realizat sau le va intreprinde in viitorul apropiat.

Problema liberei circulatii pentru cetatenii romani a fost in permanenta in atentia MAE si, in general, a autoritatilor romane.

In sustinerea acestor demersuri, MAE a initiat noi masuri in directia atingerii standardelor europene in privinta controlului,  scaderii si eliminarii imigratiei ilegale spre statele membre ale UE:
- extinderea listei tarilor ai caror cetateni au nevoie de viza de intrare in Romania, aceasta incluzand acum 83 de tari aflate si pe lista UE
- completarea retelei de acorduri de readmisie cu statele membre si asociate la UE
- eliminarea procedurii de acordare a vizelor in punctele de trecere a frontierea Romaniei
- examinarea posibilitatii eliminarii curselor aeriene romane in state considerate ca sursa de imigranti
- constituirea unui TASK FORCE interministerial pe problematica vizelor avand ca obiectiv liberalizarea circulatiei cetatenilor romani in statele membre ale UE.

Romania considera nejustificat tratamentul pe care UE il aplica cetatenilor romani in materie de vize si considera ca urmatorul pas, logic si firesc, pe care trebuie sa il decida Uniunea Europeana si Statele membre este scoaterea Romaniei de pe "lista neagra", aceasta reprezentand o premisa necesara pentru angajarea de negocieri pentru asigurarea liberei circulatii cetatenilor romani in spatiul UE.

Incredintat ca eforturile Ministerului Afacerilor Externe, conjugate cu demersuri eficiente pe linie neguvernamentala vor conduce, intr-un viitor pe care il dorim cat mai apropiat, la instituirea liberei circulatii a cetatenilor romani in Uniunea Europeana, va asigur, domnule presedinte, de intreaga mea consideratiune.

                                     SECRETAR DE STAT
                                     LAZAR COMANESCU


CUPRINS

Franta ridica embargoul vizelor pentru personalitati si studenti romani

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Pierre Menat, i-a trimis ieri o scrisoare primului-ministru Victor Ciorbea, in care promite adoptarea unor serii de masuri in vederea ameliorarii eliberarii vizelor pentru romanii care doresc sa calatoreasca in Franta.

Publicul se va putea informa despre diferitele tipuri de vize si conditiile de acordare a acestora, atat prin Internet pe pagina "Ambassade de France", cat si la liniile telefonice speciale: 3122.09.91 si 312.09.92. "De altfel personalitatilor invitate in Franta li se vor atribui cu mai multa usurinta o viza de lunga durata. De asemenea, vizele pentru studenti vor fi acordate direct (fara acordul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe Francez).

In privinta vizelor de scurta durata, acestea vor fi acordate de acum inainte pentru o durata minima de 30 de zile, se mai arata in scrisoarea ambasadorului francez, Pierre Menat.

Floriana Jucan, Ziua 11 martie 1998


CUPRINS

Rezolvarea problemelor vizei franceze

BUCURESTI, 12 mar (MEDIAFAX) - Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Pierre Menat, a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, noile masuri aplicate de la 1 martie pentru ameliorarea informarii, a conditiilor de primire si a perioadelor de eliberare a vizelor pentru toti solicitantii din Romania. Pentru ameliorarea conditiilor de primire a solicitantilor, ambasada franceza a instalat un sistem de numerotare cu distribuitor de tichete, iar confortul salii de asteptare este in curs de imbunatatire. De asemenea, a fost angajata o persoana vorbitoare de limba romana care sa se ocupe de protocol. In perioada aprilie -august 1998, serviciul de vize va functiona fara intrerupere, intre orele 7 si 18.30. Totodata, a fost editat un pliant cu informatii pentru diferitele tipuri de vize si de documente justificative solicitate, ce urmeaza sa fie difuzat si in provincie, prin reteaua serviciilor culturale. Aceste informatii vor deveni disponibile si pe Internet, in pagina sitului "Ambassade de France" (www.ambafrance.ro). Serviciul de vize al Ambasadei Frantei va trebui sa faca fata unui flux sporit de solicitari de vize din partea persoanelor care vor dori sa insoteasca echipa nationala de fotbal a Romaniei la turneul final al Campionatului Mondial din Franta. Serviciul de vize va colabora, in acest sens, cu cele 16 agentii turistice acreditate de Federatia Romana de Fotbal. Menat a mai precizat ca personalitatile din diverse domenii care vor fi invitate in Franta vor primi automat viza, adaugind ca nu este vorba de o discriminare fata de ceilalti cetateni romani. De asemenea, studentii vor primi vize pentru Franta fara ca misiunea diplomatica de la Bucuresti sa se mai consulte cu administratia de la Paris. Menat a apreciat ca in rindul populatiei franceze exista inca o confuzie intre libera circulatie a persoanelor si imigratia clandestina. La Bucuresti a fost, de asemenea, instalata o delegatie a Oficiului de Migratii Internationale, destinata finantarii ajutorului pentru repatriere si anumitor micro-proiecte.


CUPRINS

Rezolvarea problemelor vizei franceze

via e-mail
12 III 1998

Domnul Olivier Arribe, Consulul General al Frantei la Moncton m-a informat astazi, prin telefon, despre schimbarile produse in sistemul de acordare a vizelor pentru romani.

Intamplarea face, ca astazi sa se implineasca exact trei luni de la inmanarea scrisorii noastre. "Scrisoarea  a avut un anumit merit" il citez pe Domnul Arribe.

Multumiri tuturor celor care au contribuit la acest proiect.

Mircea Roman


Sus
Actiuni si Initiative Anunturi UR Comisia de Experti Scrisori si Mesaje Primite

Asteptãm comentariile dumneavoastrã la: romania@netside.net
© 1997, 1998  Uniunea Româneascã. All rights reserved.
Paginã desenatã si intretinutã de
Uniunea Româneascã Webmaster.


Intoarce-te la Pagina Anterioara  Întoarce-te la Pagina Anterioarã